Je eigen mentale ik.

Je eigen mentale ik. 

Ik heb een man ontmoet met de naam John, die alles voor  elkaar lijkt te hebben. Werkt voor zichzelf, verdient  goed, heeft een mooie en lieve vriendin, een mooi huis, een mooie auto … Je raadt nooit hoe verloren hij zich voelt, hoe losgekoppeld hij is, hoe afwezig.

Het probleem in het gesprek met John is dat hij geen idee heeft wie hij werkelijk is.

Maar wat betekent dat? Wie zijn we ECHT? John  gaat verloren in een identiteit van rollen. Hij is de zoon van,  de vriend, de baas,werknemer, de ondernemer, de Nederlander. Zijn identiteit wordt verteerd door de afbeeldingen die hij heeft gemaakt en de rollen die hij heeft aangenomen. Natuurlijk is het hebben van rollen normaal en oké; maar hij is vergeten of heeft eenvoudigweg nooit geleerd dat dit alleen zijn maskers zijn – zijn uiterlijke rollen in de wereld – en het is moeilijk om het verschil te zien tussen de maskers die hij draagt ​​en de authentieke persoon binnenin. Deze man is, net als zoveel mannen en vrouwen, verloren geraakt in zijn maskers, gevangen door de rollen, verteerd door beelden van wie hij zou moeten zijn.

Wanneer we een gevoel van een echt, authentiek, constant “zijn” niet kunnen onderscheiden van de beelden en labels en identiteiten die we hebben vastgesteld voor ons leven, raken we verloren, losgekoppeld, ongeaard.( zoals John). Rollen komen en gaan. Labels worden gebouwd en vervolgens los gelaten. En als je identiteit verbonden is met dit komen en gaan, dit aankomende en vluchtige, dan kun je je wel  voorstellen hoe erg onrustig je je misschien voelt, en in het geval van John, hoe je je over 10 jaar voelt.

Dus wie is het authentieke, stabiele wezen vanbinnen? Je ware zelf, wie is niet afhankelijk van labels om zichzelf te herkennen, wie heeft geen maskers of rollen nodig om zich echt te voelen? Als de klus wordt weggenomen, als het geld slinkt, als de dingen die je bezit niet langer van jou zijn, wil je dan nog steeds weten wie je bent en wat je waard bent als persoon?

Ergens in je, elk moment van je bestaan ​​vullend, is een constant verbonden, krachtig wezen dat geen masker, rol of label nodig heeft. Dat ware zelf is verbonden met alles en iedereen. Het lost niet op, ook niet als het geld op is. Het kan niet vervagen. Je moet gewoon af en toe het masker afzetten, de rollen opruimen, de labels vergeten en moedig die diepe, innerlijke waarheid tegemoet treden die uniek is en alleen jij.

Hoe vind je jezelf?

Dus hoe precies laten we onze labels vallen en verbinden we ons met dat essentiële deel van onszelf? Hier volgen enkele bruikbare methoden om helder en waar en onbewerkt te worden. Maar voordat je begint, is een belangrijke opmerking om in gedachten te houden bij het uitvoeren van een van de volgende methoden:

Wanneer je je bezig houdt met de volgende oefeningen, of met praktijken die erop gericht zijn om verbinding te maken met het diepere zelf, is het belangrijk om uit je hoofd te komen – waar de labels leven – en in je lichaam – waar je organische zelf is gehuisvest, je eigen ik(ego).

Merk op hoe je je voelt maar doe er niets aan. Laat gewoon alle gevoelens die je voelt, daar zijn. Merk op hoe je lichaam van binnenuit aanvoelt. Als je eenmaal in je lichaam aanwezig bent, merk dan ook je gedachten op, alsof je een getuige van hen bent, in plaats van gevangen door hen; let op je oordelen, op jezelf en de wereld om je heen. Dit zal je helpen om aanwezig en aandachtig te blijven in de volgende praktijken om je identiteitsbijlagen te laten vallen en ECHT te krijgen.

Zit stil, stil en alleen (stap 1 van mentale verzorging)

Noem het meditatie of gewoon stil zitten. Er is geen betere manier om gevoelens en gedachten naar de oppervlakte te laten komen dan om zonder afleiding te zitten. Dit betekent niet bewegen, niet praten, niet lezen of iets doen, daarbij ook in een prikel arme ruimte. Gewoon zitten, ogen open of gesloten, en bewust zijn van wat er zich binnenin jezelf  afspeelt. Als je dat doet, zul je het krachtige, emotionele, organische wezen binnenin voelen. Het zal verhalen, beelden en identiteiten naar de oppervlakte brengen, zodat het wezen dat JIJ is, zich van hen kan afscheiden, zelfs al is het maar voor een paar momenten, om je bewust te worden van je ware zelf in jezelf. Het kan wat oefening kosten, maar blijf erbij – je krijgt een glimp en de glimpjes gaan langer mee en worden natuurlijker, hoe vaker je dit toepast

Aansluitend kun je hier het 5 stappenplan van mentale verzorging.nl. op toepassen. Dit artikel berust zich op het vinden van je identiteit, je ware essentie zonder maskers, rollen(hier hebben we even over gesproken weet je nog). Het stappenplan kan in veel conteksten toegepast worden zoals hoe krijg ik meer zelfvertrouwen, hoe ga ik om met extreme druk(bijv topsporters), hoe gaat mijn eigenwaarde omhoog, hoe presteer, focus ik beter, hoe verwerk ik vervelende gebeurtenissen en ga zo maar door.

Als je de diepte in wil om ook je gedrag zodanig te veranderen? Er is een mooie techniek die beschrijft hoe je vanuit je zingeving, indentiteit, waarde, normen vaardigheden je gedragingen en omgeving kunt veranderen maar dat is verdieping die op de site voor members toegankelijk is. Wordt je al warm om lid te worden??

Een andere methode is je in contact komen met verschillende groepen mensen

Doe iets dat geheel vreemd is aan je mentaal geconstrueerde categorieën – maak tijd voor onbekende culturen en sociale groepen. Breng een dag door met vrijwilligerswerk in een opvangcentrum voor daklozen en leer iemand kennen die hulp nodig heeft; of ga naar een deel van de stad of de wereld dat ver beneden je ligt op de inkomensschaal en maak contact met de mensen. Ga dan tijd doorbrengen in een countryclub of een organisatie voor individuen met een veel hoger inkomensniveau dan u, en maak kennis met een van hun leden. Let in al deze situaties op welke oordelen je over anderen en over jezelf houdt. Kun je onvoorwaardelijk blijven, niet-oordelende open wanneer je contact maakt met deze “buitenlandse” anderen? Kun je het ZIJN dat jij bent en de ZIJN die een andere is, voorbij en ongeacht welke sociale of economische status dan ook, voelen? Het doel van deze oefening is om je normale manier van voelen en denken over jezelf in de wereld te shockeren en af ​​te werpen. Er is iets met mens zijn dat meer reëel en waarachtiger is dan een van de veranderende financiële, professionele of sociale omstandigheden die ons lijken te definiëren.

Gebruik een of al deze technieken om je typische zelfconcept op te schudden en de maskers voor een klein beetje los te laten. Ergens in je is een wezen zonder afbeeldingen of identiteiten. Kun je je daarmee EEN voelen? Kun je daar even blijven? En gewoon ademen en te genieten van het eeuwige centrum. Voel je je altijd verloren, losgekoppeld of afwezig in je eigen leven? Neem even de tijd om naar je innerlijke te gaan of neem een dag de tijd om je systeem te shockeren, om dat ware, onwrikbare wezen te vinden. Je eigen identiteit, je eigen ik(ego). Geniet ervan.

 

Niels Seuntjens

Over de schrijver
Reactie plaatsen